Νέες εφαρμογές της Αναγεννητικής Ιατρικής έχουν αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στην αναζωογόνηση προσώπου και σώματος καθώς και σε πολλές άλλες θεραπείες της Πλαστικής Χειρουργικής. Ξεχωριστή θέση σε αυτές τις θεραπείες έχει η χρήση βλαστοκυττάρων.


Τα βλαστοκύτταρα είναι αδιαφοροποίητες μορφές κυττάρων και προέρχονται από τον λιπώδη ιστό του ίδιου του ασθενούς και για το λόγο αυτό δεν δημιουργούν ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις ως αυτόλογο υλικό. Αρχικά γίνεται η λήψη λίπους συνήθως από την περιοχή της κοιλιάς ή των γλουτών με τη χρήση μικροκάνουλας διαμέσου μιας πολύ μικρής οπής 3-5 χιλιοστών που επουλώνεται χωρίς να αφήνει ορατό σημάδι. Εν συνεχεία το λίπος αποστέλλεται σε Εταιρία, επίσημη τράπεζα βλαστοκυττάρων με Εθνικά και Διεθνή πιστοποιητικά, οπου γίνεται η απομόνωση και η καλλιέργεια των βλαστοκυττάρων μεχρις ότου παρουμε την επιθυμητή συγκέντρωση βλαστοκλυττάρων. Η μεθοδος αυτή ειναι συγκεκριμένη, διαρκεί 5-7 ημέρες και ειναι η μόνη που παρέχει καθαρές μορφές βλαστοκυτττάρων, μεγίστης ποιότητας χωρίς ετερογενέις πληθυσμους κυττάρων, λιπος και προσμίξεις. Άλλες μέθοδοι με απλή φυγοκέντρηση, με ληψη τελικού διαλύματος εντός λεπτών ή χωρίς πιστοποιητικά και αναλυτική αναφορά απομόνωσης, δεν οδηγουν σε λήψη βλαστοκυτττάρων αλλα σε κύτταρα άλλων μορφών που δεν εχουν καμία σχεση με τα βλαστικυτταρα και την αναγεννητική τους δράση. Η λήψη λιπους γίνεται εφ απαξ και η απομόνωση βλαστοκυττάρων μπορει να αφορά απο 1 εως και 4 εφαρμογές ετησίως. Στο τέλος ο ασθενής παιρνει αναλυτική βεβαίωση της ποιότητας και της συγκέντρωσης των βλαστοκυττάρων στο διαλυμα που λαμβάνει.

Εν συνεχεία το διαλυμα ενίεται στην επιθυμητή περιοχή και προάγει τη σύνθεση κυτοκινών, ινοβλαστών και αυξητικών παραγόντων βελτιώνοντας σε εξαιρετικό βαθμό το μικροπεριβαλλον και τη δομή του δερματος ετσι ωστε να αποκαθιστά τον μεταβολισμό, τον τόνο, τη σύσταση και γενικότερα την υγεία του δέρματος με τον πιο φυσικό και αποδεκτό απο το σώμα τρόπο, χρησιμοποιόντας την αναγεννητική δυναμη του ιδιου του οργανισμού.

Ειδικότερα στο πρόσωπο βοηθάει στην αποκατάσταση της υφής και της σπαργής του δέρματος, στην εντελώς φυσική αναδόμηση των μικρών και απαιτητικών ρυτίδων, στην διόρθωση της χαλάρωσης και της ελαστικότητας και γενικότερα στην ‘άναζωογονημένη’ υφή και όψη του δέρματος. Εξαιρετικά σημαντική είναι η δράση των βλαστοκυττάρων στο τριχωτό της κεφαλής οπου με τον ιδιο μηχανισμό, βοηθουν στη βελτίωση του όγκου, της δομής και της πυκνότητας των τριχών περιοχών που δεν εχουν χασει την τριχοφυία τους καθώς και ενεργοποιεί τα σχετικώς ”αδύνατα” τριχοθυλάκια σε τμήματα που εχουν αραιώσει ή χασει την ορατή τριχοφυία τους.

Στο σώμα, τα βλαστοκύτταρα βοηθούν σημαντικά στη βελτίωση του περιγράμματος, της επιφανειας του δερματος, της κυτταρίτιδας και της οψης ‘φλοιού πορτοκαλιού’, εστιακές αλλοιώσεις και βλάβες απο την ηλιακή ακτινοβολία και προσδίδουν μια πιο ανανεωμένη υφή και όψη.

Ενα απο τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα όμως των βλαστοκυττάρων είναι η δυνατότητα συνδυασμού με άλλες αυτόλογες θεραπείες όπως το PRP και η μικρολιπομεταφορά καθώς και οι εφαρμογές επαγωγής κολλαγονογένεσης όπως τα νήματα, το microneedling και η μεσοθεραπεία. Επιπλεόν οι διαφορες εφαρμογές laser για resurfacing και αποκατάσταση τόνου του δερματος έχουν συνεργική δράση με τα βλαστοκύτταρα. Όλες οι θεραπείες είναι εξατομικευμένες και ο τροπος και τυπος καθε συνδυασμού μεθόδων ειναι αυστηρα προσαρμοσμένος σε καθε ασθενή ετσι ωστε να επιτυγχάνεται συστηματικά το μεγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Δημήτριος Καρυπίδης MD, MSc, PhD, FAACS, FICS
Πλαστικός Χειρουργός

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *